En liten statusrapport februar 2022

En liten statusrapport februar 2022

Odal Vindkraftverk

Vi har tatt en prat med daglig leder i Odal Vindkraftverk, Emil Orderud, for å høre hva som er status i vindkraftverket nå i midten av februar.

– Det går sakte, men sikkert framover, sier daglig leder Emil Orderud. Det har blitt en del forsinkelser på grunn av flere koronasmittede etter jul. I tillegg har det vært utfordringer med mye vind, forteller han.

Men mye vind er vel bra?

– Ja, det er helt klart veldig bra at det er mye vind der vi setter opp turbinene, men ikke under monteringen, da må det ikke være vindstyrke over 10 meter per sekund, og i vinter har det vært mange dager med mye mer vind enn det. Dermed blir det mye ventetid på monteringsteamene som må sitte klare. For at de skal kunne jobbe må det være lite vind i minimum fire timer, og det er en fordel om vinden er nedadgående, forklarer Emil. Vi får oppdaterte værprognoser tre ganger daglig for både Songkjølen og Engerfjellet.

Tabellen viser vindstyrken i 150 meters høyde i uke 7.

Hva slags arbeider pågår nå?

– For å forklare litt nærmere om arbeidet, så kan vi dele det inn fire ulike faser som alle turbinene må gjennom; montering, ferdigstillelse, kvalitetskontroll etter spenningssetting og en avsluttende test.
Her er en nærmere forklaring på hva som inngår i disse fire fasene:

Montering

  • Tre tårndeler i stål, heises og monteres på toppen av betongtårnet
  • Nacelle/maskinhus som er selve kraftverket heises opp til toppen av tårnet
  • Navet monteres i enden av maskinhuset
  • Turbinbladene boltes fast i navet
  • Stige og heis monteres i tårnet

Mekanisk og elektrisk ferdigstillelse

  • Omfatter tiltrekking av alle bolter, og nivellering av hovedaksling, girkasse og generator slik at maskinhuset er hundre prosent i vater.
  • Heisen inne i tårnet monteres og sertifiseres. Den går nesten helt til toppen av tårnet, og rommer så vidt to personer.
  • Ferdigstillelse av det elektrotekniske, inkl. høyspentkabler og lys.
  • Kabler og fiber for kommunikasjon installeres og kobles til.

Spenningssetting og kvalitetskontroll

Det gjennomføres en rekke tester for å kontrollere at alle systemer fungerer. Det gjelder blant annet jording, lynavleding, sikkerhetssystemer, kommunikasjonslinjer og kontrollsystemer. Her er det en rekke standardiserte diagnosesystemer som gjennomgås i detalj.

Sluttest

Før turbinen kan overføres til drift skal den kjøres sammenhengende og feilfritt i 120 timer, hvor en del av disse timene skal være på full effekt. Når sluttesten er ferdig, begynner turbinen å gå i ordinær drift.

Hva er status når det gjelder antall turbiner som er ferdig?

– På Engerfjellet er alle 11 turbiner ferdig montert, tre av turbinene er i testproduksjon, og ytterligere tre er spenningsatt. Ingen er overlevert til ordinær drift ennå. På Songkjølen nærmer vi oss fem ferdig monterte turbiner hvor det nå pågår installasjon. Dette er turbin nr. 14, 18, 24, 27 og 31. Se oversiktskart.
Ingen av turbinene på Songkjølen er spenningsatt.

Blir det produsert strøm fra vindkraftverket?

– Ja, selv i testfasen blir det produsert strøm som går ut på nettet, men det er foreløpig ikke de store mengdene. I helgen som var, fra fredag tom. søndag, ble det til sammen produsert 510 MegaWattimer – som er nok strøm til over 7000 panelovner, hver på 1000 watt, som står på døgnet rundt i tre døgn.

Kan man se når turbinene produserer strøm?

– Det kan noen ganger være vanskelig å se om en turbin produserer strøm eller ikke. Turbinene går sakte rundt, med en maks på 11-12 omdreininger i minuttet, og enda saktere hvis det er lite vind. Hvis de går veldig sakte så kan det være at de går på tomgang, man ønsker av prinsipp å ikke låse de mer enn helt nødvendig, da stillstand kan gi skader på lager og girkasse, avslutter Emil.

Bli med opp i lufta og få et overblikk over Odal Vindkraftverk
Frist 1. april for å søke om støtte fra Odal Vind-fondet