Bli med inn i et tårn på Songkjølen

Bli med inn i et tårn på Songkjølen

Odal Vindkraftverk

Inne i hvert av turbintårnene blir det montert blant annet stige, heis og kabler ned fra maskinhuset. Forankringen til fjellet er også på innsiden av tårnet. Én av de som jobber med å montere innmaten i tårnene er Santiago.

Santiago er helt på høyden

Ved et av turbintårnene på Songkjølen treffer vi Santiago fra firmaet Høyden. Han forteller om en luftig og spennende arbeidshverdag. – Jeg har det kjempegøy på jobb, sier en entusiastisk Santiago, som opprinnelig kommer fra Buenos Aires i Argentina. Han kan fortelle at kollegaene hans kommer fra mange kanter av verden. Felles for dem er interessen for friluftsliv, og norsk natur har vært et trekkplaster. På fritiden driver Santiago blant annet med elvekajakk. Han har tidligere jobbet som fjellguide, og erfaring fra klatring i store høyder er definitivt viktig kompetanse i denne jobben.

Rappellerer ned fra store høyder

– Teamet fra Høyden, som jeg er med i, jobber med å montere de innvendige stigene i turbintårnene, forteller Santiago. – Vi begynner fra toppen og heiser opp ett og ett stigeelement som vi monterer under oss. Vi bruker spesielle seler, men må allikevel ta pause cirka annenhver time. Vi har også jobben med å montere lysene på utsiden av tårnet. Da rapellerer vi ned i tau fra toppen, avslutter Santiago.

80 meter tårn kommer med ferdig stige

Inne i tårnet forsvinner stigen 64 meter opp i lufta, men totalt blir den over 140 meter lang. I tårndelene som skal løftes på toppen av betongtårnene er stigen ferdig montert inni.

Santiago har det gøy på jobb
Viktig milepel: den første vindturbinen er ferdig
10 spørsmål og svar om iskast i Odal Vindkraftverk